06/08/2021
3507

Ryegrass Italian Çimi

İtalyan çiminin (Lolium Multiflorum) anavatanı Güney Avrupa İtalya‘dır. İtalyan çimi serin mevsim, tek yıllık bir bitkidir.

Ryegrass İtalyan çimi tohum yeterli neme geldiğinde kolayca çimlenme süresi ılıman mevsimde bir haftadır. 35 derecenin üstünde yaşamını sürdüremez kuruma gözlenir. En iyi yetişme sıcaklığı 18-20°C derecedir. İyi drene edilmiş toprak türlerini tercih eder fakat çok farklı toprak türlerinde yetişebilir. İtalian reygrass ekimleri Ağustos 15 de başlar, bölgelerin sıcakların farkına göre aralık sonuna kadar devam eder.



İtalian çim tohumu dönüme 5 kg ekilir. Ryegrass tohumu 25 kg Ambalajlarda satışa sunulmaktadır. İtalian çimi ekiminde 20 -20 taban gübresi kulanılır. Ekiminden 3 hafta kadar sonra üzerine 15- 20 kg üre atılır ve her biçimden sonra üre kullanılır. Hızla kurulan hızla büyüyen bir yem bitkisidir. Çiftlik hayvanları tarafından çok lezzetli olduğu için severek tüketilmektedir. İtalian çimi tüketen hayvanlarımız italyan çiminin hazım kolaylığı nedeni ile
istediği kadar tüketebilir.

Ryegrass Italian çiminde %22 ham proteini bulunur bu neden ile kaliteli bir besin sağlamış olur. Hayvanlara hem otlatılabilir hem biçilebilir hem de silaj yapılarak hayvanlara bir çok yönden besin sağlamış olabilir. Sulu topraklarda 5-6 biçim susuz topraklarda 2-3 biçim alınır. Bir biçimde 2,5-3 ton yeşil ot elde ederiz. Dekardan 10-15 ton yeşil ot 2-4 ton kuru ot alırız. İlk biçime, Eylül-Ekim ayında ekildiğinde 35 ile 40 günde gelir. Biçim yüksekliğine 35-40 cm önerilir.



Ryegrass yem bitkisi süt hayvancılığı yapan çiftçilerimiz tarafından kullanılması ile birlikte süt artışına büyük katkı sağlamaktadır. Ryegrass süt hayvanlarında çok yüksek süt artışı yaptığından çiftçiler adını kendilerince süt otu koymuşlardır. İtalian çimini 1991 yılında firma sahibimiz Veteriner Hekim Cengiz Torun Avrupa’ dan eline ulaşan bir dergiden görmüştür. Büyük çalışmalar sonucunda 1999 yılında ülkemize italian çimini
kazandırmıştır. İtalian çimini Türkiye’ye tanıtmak için Anadolu ve Trakya köylerinde tüm çiftçileri gezerek bire bir italian çimini tanıtmıştır. İtalian çimini ülkemize tanıtan firma olarak ,Torunoğlu Tohumculuk orijinal, İthal, OECD belgeli ryegrass tohumunu satarak ülkemizin her köşesine ulaştırmaya devam etmektedir. Sadece italyan çimi ryegrass değil; ot tipi teff grass, silajlık soya, maralfalfa yem bitkilerinde Türkiye’ye ilk kez Torunoğlu Tohumculuk kazandırmıştır. Maralfalfayı Tarım Bakanlığımızla Türkiye de üretilmesi için teknik destek sağlamaktayız. Maralfalfa adı altında satılan çakma napier grass’ları satın almamaları büyük önem arz eder.

İtalyan çimi fiyatları yıllara göre şu şekildedir ;
İtalyan çimi 2021 yılı fiyatı:27₺
İtalyan çimi 2020 yılı fiyatı :23₺
İtalyan çimi 2019 yılı fiyatı :17₺
İtalyan çimi 2018 yılı fiyatı:14₺



İtalyan çimi ryegrass tohum satışlarımız devam etmektedir. Tohumlarımız ithal OECD belgeli orijinaldır. Çiftçilerimiz çakma, yerli italyan çimi dolandırılmamak adına satın almamaları kendi menfaatleri için çok büyük önem teşkil eder. Yerli italyan çimi ryegrass yerli gen kaynağı ülkemizde bulunmamaktadır. Bu nedenle ithal olmayan italyan çimi ryegrass tohumlarını kati surette satın almamaları gerekir.

Detaylı Bilgi ve Tohum Siparişi İçin
Torunoğlu Tohumculuk - 0 322 239 88 08 - 0 532 266 40 41