09/01/2024
871

Anaborapi Piemontese Hakkında Türkiye'de Yapılan Çalışmalar

Anaborapi Piemontese Konusunda firmamız Torunoğlu Tohumculuk 1991 yılında ilk kez Türkiye'de Anaborapi Piemontese boğa spermalarını suni tohumlamada kullanmıştır. Doğan yavrularda ki yüksek verim artışı (besi artışı) nın görülmesi üzerine Piemontese sperma kullanımına devam edilmiştir. 2000 yılında Ağrı Eleşkirt'de 50 bin dolarlık büyük piemontese suni tohumlama projesini firmamız Eleşkirt kaymakamlığınca müştereken hayata geçirmiştir. Burada ki suni tohumlama projesinde büyük başarı elde edilmiştir.Doğan buzağılardan yüksek et verimi elde edilmiştir.Bu proje o yıllarda bölgede büyük ses getirmiştir. Ama ne yazık ki sonraki yıllarda bu projeye bölgede devam edilmemiştir. Eğer sonraki yıllarda Eleşkirt'te Piemontese projeseine devam edilmiş olsaydı Ağrı Eleşkirt bugün Türkiyenin Piemontese bölgesi haline gelirdi.Türkiyenin ilk etçi ırk bölgesi haline gelmiş olurdu.

 

 

Firmamız o günden bu güne Türkiyenin bir çok yerinde gönderdiği Anaborapi Piemontese boğa spermalarıyla Piemontese çiftlikleri kurdurmuştur.Hala bu çiftliklerin Piemontese sperma teminine devam etmektedir.2017 yılında Firmamız çiftçileri İtalyada ki Uluslararası Anaborapi Piemontese şovuna götürmüştür. Şovda ve bölgede ki çiftliklerde incelemede bulunulmuştur, yaptığımız araştırmalarda Anaborapi Piemontese danaları 14-16 aylıkken 450-460 kg karkas et verebilmektedir. Et randımanı %60-73'dür, yer yer et randımanının %76 kadar çıktığı gözlemlenmiştir. İtalyanın Piedmont bölgesinde yoğun bir Piemontese yetiştiriciliği yapıldığını gözlemledik. Çok sık yoğunlukta Piemontese çiftliklerine rastladık.

 

 

Anaborapi Piemontese kooparatifine kayıtlı 350 binden fazla dişi sığır mevcuttur.Piemontese sığır yetiştiriciliğinden italyan hayvan yetiştiricileri ciddi paralar kazanmaktadırlar.İtalyan tarım bakanlığı Alp dağlarına hayvanlarını otlatmaya çıkaran Piemontese yetiştiricilerine 460 euro destekleme vermektedir.

 

Ülkemizde baş gösteren kırmızı et üretimi açığının kapatılmasında Anaborapi Piemontese yetiştiriciliği kalıcı bir çözüm olacaktır çünkü Türkiyenin karkas et ortalaması TÜİK verilerine göre 274-290 kg'dır Anaborapi Piemontese'de F1 melezlerde bile 400 kg üzerinde et elde edilmektedir (14-16 aylıkken) Saflarında ise 450-460 kg et vermektedir (14-16 aylıkken).

Anaborapi Piemontese danaları daha çabuk ete gelmektedir(14-16 aylıkken). Et randımanı çok daha yüksektir (%69-73). Piemontese sığırlarında zebu kanı mevcuttur son derece hastalıklara karşı dirençli dayanıklı hayvanlardır.Dağlarda ve meralarda otlatmaya uygun çok sağlam tırnak yapılı hayvanlardır.

 

 

Firmamız öncülüğünde 2017 yılında Adana'da Çukurova Piemontese Sığır Yetiştiricileri Derneği kurulmuştur.Çiftçiler dernek çatısı altında bir araya getirilmiştir.Piemontese sperması kullanırken veteriner hekimler ve çiftlikler Anaborapi Piemontese spermasını tercih etmelidirler çünkü Anaborapi Piemontese sperması Progeni testten geçmiş dünyanın tek Piemontese spermasıdır. Progeni testten geçmemiş sperma kullanmaktan uzak durulmalıdır, bu tür spermalarda başarı şansı yoktur. Firmamız Anaborapi Piemontese boğa sperması satışlarına devam etmektedir.